EBike Challenge

EMTB-Challenge este un eveniment organizat pentru prima dată în România şi are loc pe parcursul a 2 etape: Semenic eMTB Challenge şi Straja eMTB Challenge. În sezonul 2019, aceste etape reprezintă faza de testare pentru pregătirea unui sezon de concurs în domeniul bicicletelor cu asistare electrică mountain bike.

EMTB-Challenge este gândit să ofere aventura, bucuria de a merge pe bicicletă, descoperirea naturii şi multă, multă distracţie. Tehnica de navigare şi orientarea sunt importante, la fel ca şi managementul energiei. Probele speciale sunt fie în urcare şi combină secţiuni tehnice cu zone în care e nevoie de putere maximă, dar şi în coborâre pe poteci tip enduro, care să pună în evidenţă aspectele tehnice ale mountain biking-ului (porţiuni înguste, pietre, treceri peste apă, coborâri abrupte).

Traseul va avea aproximativ 30-35 de kilometri cu o diferenţă de nivel de aproximativ 1200 -1500 m. Este o combinaţie de probe speciale cronometrate de urcare şi coborâre (stilul enduro), cu legături de transfer. Este o provocare care îmbină abilităţile de navigare, condiţia fizică, tehnica de urcat şi de coborâre, abilităţile de orientare şi gestionarea inteligentă a bateriilor.

Probele speciale sunt cronometrate şi se parcurg individual, fără nici o recunoaştere a traseului (blind racing). Participantul care înregistrează cel mai mic timp este declarat câştigător. Pe zonele de transfer accentul se pune pe găsirea punctelor de validare (check point). Se va face „check-in” la diferite puncte de validare de-a lungul zonelor de transfer, folosind harta pe care o oferim şi staţiile de validare. Ratarea unui punct de validare atrage o penalizare de 10 secunde. În probele speciale pe urcare va exista, de asemenea, o zonă “fără picioare – no feet”. Atingerea solului cu piciorul în această zonă atrage o penalizare de 10 secunde.

Traseele sunt concepute pentru mai multe niveluri de experienţă în mtb: Avanasat, Amator şi Explorer.

După ce aţi făcut înscrierea şi validarea vă oferim:

 • Traseu pe poteci tip enduro, drumuri forestiere şi drumuri agricole
 • Loc pentru camping
 • Sistem de cronometrare cu cip
 • Race kit
 • Zona de revitalizare
 • Zona de alimentare cu apă
 • Prim ajutor şi intervenţie Salvamont
 • Arbitru de traseu
 • Suport tehnic pe site
 • Numărul de concurs
 • Interval orar individual
 • Harta traseului
 • Programul evenimentului

Cum funcţionează

Traseul combină probe speciale cronometrate în urcare şi probe speciale cronometrate în coborâre. Acestea sunt legate cu probe de transfer.

Probele speciale de coborâre – au rolul să pună la încercare tehnica şi abilităţile participantului, dar în principal sunt distractive şi cursive. Sunt în general pe potecă şi pot prezenta anumite caracteristici tehnice cu denivelări, pietre, rădăcini, mici drop-uri, traversări peste pâraie şi alte elemente. În zonele periculoase vor exista alternative de ocolire.

Probele speciale de urcare – au rolul să pună în valoare condiţia fizică şi tehnică de urcare a  participantului, dar şi performanţele motorului electric. Zona „fără picioare” trebuie completată fără a atinge pământul cu piciorul, în caz contrar aplicându-se o penalizare de timp.

Zonele de transfer – nu se cronometrează, dar există o limită de timp pentru parcurgerea acestora. Riderii trebuie să găsească diferite puncte de control în apropierea traseului în acest interval de timp limită. Pentru fiecare punct lipsă, se va adăuga o penalizare de timp de 10 secunde la timpul înregistrat pe probele speciale.

Participanţilor NU li se permite să verifice traseul în prealabil! Traseul se va comunica în dimineaţa concursului. Timpul de concurs este înregistrat doar pe probele speciale. Penalizările sunt adăugate la timpul final înregistrat în probele speciale, obţinându-se astfel un timp total la final. Vor exista cinci sau şase probe speciale într-o etapă de eMTB Challange.

Categoriile sunt:

AVANSAT

Se parcurge un traseu impus atât în urcare cât şi în coborâre. O cursă completă.

AMATOR

Se parcurge aceeaşi distanţă cu categoria Avansat, dar zonele considerate dificile vor avea variante ocolitoare.

EXPLORATOR

Este categoria destinată celor care nu au experienţă pe eMTB. La această categorie participanţii la eMTB Challenge se pot plimba pe întreg traseul, chiar şi pe zonele considerate dificile, fără a fi cronometraţi. Categoria Explorer nu trebuie să parcurgă toate probele speciale ale cursei.  Totuşi există obigaţia de a face “check-in” la câteva dintre punctele de validare. Parcurgerea traseului se poate face individual sau în grup de parteneri/familie.

Reguli de bază:

Bicicleta e-mountain trebuie furnizată de participant. Pentru categoria Explorator se pot închiria, în limita bicicletelor existente.

Toate bicicletele acceptate la eMTB Challange ROM sunt biciclete standard de munte (hardtail sau full-suspension), cu o asistenţă maximă la motor de 25 km/h.

Nu este acceptată participarea cu bicicletele care nu au asistenţă la pedalare (motor montat individual), bicicletele e-mtb care au tunning de putere şi alte tipuri de motoare neomologate pentru a se încadra în categoria eMTB.

Este permisă folosirea doar a unei baterii pentru a termina cursa.

Casca şi mănuşile sunt obligatorii.